Šta je potrebno za legalan rad u Kini?

Da biste radili legalno u Kini, što znači da morate da imate radnu vizu, koja opet povlači to da morate imati diplomu i potvrdu da niste osuđivani, moj savet je da prvo pripremite svu potrebnu dokumentaciju pre dolaska.

Na raznim forumima sam videla da se mnogi vrte oko istih pitanja. U narednom delu ću pokušati da vam sažeto opišem tok pripreme papirologije, kao i sumu koju je potrebno skupiti u tu svrhu.

Koje papire sve da pripremim i koliko će me to koštati?

  1. Prvo i osnovno jeste diploma fakulteta. Moja je koštala 5000 RSD
  2. Zatim odlazite u obližnji MUP i uz davanje svojih podataka, vadite potvrdu da niste osuđivani. To košta 800 dinara, a potvrdu možete preuzeti posle 2 dana.
  3. Nakon što uzmete oba prethodna dokumenta, neophodno je da ih prevedete na engleski jezik, uz pečat sudskog tumača koji potvrđuje autentičnost dokumenata. To se sve može uraditi na jednom mestu,, obično u školama jezika. Meni su to uradili za 1600 dinara (800 po prevedenom dokumentu)
  4. Oba prevedena dokumenta kopirate, kao i prvu stranu pasoša i lične karte, to je oko 100 RSD
  5. Sledeći korak je Prvi osnovni sud Beograda, koji se sada nalazi u Bulevaru Nikole Tesle. Tu morate nekoliko puta sačekati u redu, reći zemlju u koju idete, i oni će vam na osnovu toga dati cifru koju je potrebno uplatiti u Pošti koja se nalazi u istoj zgradi. To je koštalo 5160 RSD, (2580 po dokumentu) a moraćete i da čekate nekih par sati dok pečati ne budu spremni. Ja sam na svakom mestu davala originale papira na uvid, a uredno su pecatirali i legalizovali i to.
  6. Put po Beogradu se nastavlja, pa je tako sledeća destinacija Ministarstvo pravde u Nemanjinoj. Tu takođe predajete sva dokumenta (bitno je da sve vreme imate i originale svoje diplome, kao i potvde o neosuđivanju) i isto dobijate uputstvo o cifri koju je potrebno uplatiti u Pošti koja se nalazi u prizemlju iste zgrade, i sve to obavljate putem uplatnice koju ćete čitko popuniti na kraju desnog hodnika. Cena je 2880 RSD (720 po dokumentu). Ja sam čekala dva dana da dobijem svoje pečate.
  7. Ne, nije završeno. Sledi Ministarstvo spoljnih poslova u Kneza Miloša. Na ulazu iz K. Miloša ćete pitati obezbeđenje kuda bi trebalo da krenete za takvu vrstu overa. Ne verujem da će biti prazno, jer je mene u prostorijici na vrhu stepenista, sa leve strane, dočekalo mnogo onih koji su došli istim povodom, te smo zajedno potražili kancelariju, kao i prostorije Pošte gde će se obaviti sva dalja plaćanja i pečatiranja istih dokumenata. Cena je 2880 RSD ( 720 RSD po dokumentu) . Dokumenta dobijate odmah nazad.
  8. Posledni korak je Konzulat Narodne republike Kine, Augusta Cesarca 2/V (možete doći autobusom 44 do Topčiderske zvezde, kružnog toka, a dalje put nastaviti nizbrdo sami, peške). Budite spremni na gužvu. Potrebno je poneti sva overena dokumenta i kopiju prve strane pasoša. Uzećete papir na kom piše da je za legalizaciju dokumenata. Dokument je na mandarinskom i engleskom, popunjavate na engleskom. Tu pišete osnovne podatke o sebi, kao i razlog posete Kini. Ako već imate posao, navedite i školu u kojoj ćete raditi. Ako ga nemate sasvim je dovoljno zaokružiti opciju „travel and leisure“ , a na mestu gde se traži razlog legalizacije, možete napisati „For school, future employment“. Zaokružite broj dokumenata koje ćete legalizovati. I najvažnije i najbitnije jeste da polako i pažljivo pročitate sve, kako biste popunili pravilno. Kinezi prvo pišu prezime pa ime, ili godinu, mesec pa tek onda datum rođenja. Na zidu je okačeno uputstvo, kao i redosled slaganja dokumenata za predaju, tako da nemate brige. Tu se nalaze i crne hemijske olovke, ali ponesite i svoju (bitno je da bude crna!!) kako biste izbegli čekanje u slučaju gužve. U drugoj prostoriji, kada dođete na red, predajete na šalteru dokumenta, i tu vam daju roze papirić koji je bitno sačuvati jer sa njim podižete dokumenta kada budu završena, kao i uputstvo za uplatu. Cena te overe je 40 dolara (20 dolara po dokumentu), a za taj iznos dobićete nalepnicu gde je na mandarinskom ispisano sve što je neophodno za legalan rad u Kini. Dokumenti se podižu utorkom, sredom ili četvrtkom kad i inače rade sa strankama.

Taj poslednji iznos morate uplatiti samo u posebnim ekspoziturama Raiffeisen banke do 15h jer nakon toga ne primaju uplate za ambasadu. Takođe ne primaju ni dolare, iako je iznos naznačen (još uvek ne znam zašto) u dolarima, a takođe ne možete platiti ni karticom jer banka nema terminal za kartice. Što znači nemojte nositi dolare koje vam je tetka poslala iz Amerike, nemojte nositi kartice kojima normalno plaćate svuda, i nemojte gledati radno vreme banke, već samo radno vreme koje će pisati na papiriću koje dobijate od ambasade.

Ukupan iznos legalizacije dokumenata je : 17 220 RSD

Sa izradom diplome : 22 220 RSD

Kada se sve to završi, kupite neku lepu fasciklu, i ako imate još neki sertifikat o položenom engleskom, mandarinskom…pisma preporuke sa prethodnih poslova, itd, stavite u tu lepu fasciklu, ušuškajte je u svoj ranac i rezervišite kartu u jednom smeru!

Nadam se da vam je tekst bio od pomoći. Za sva pitanja možete ostaviti komentar ispod.