Dear Diary Notebooks – ili kako nastaju cvetni blokcici

Možda su neki već videli moju skorašnju delatnost, pa će ovo biti podsećanje na postojanje ove male radinosti, ali bih svakako volela da upoznam i ostale sa svojim dnevnicima i strašću za pravljenjem paterna. U nedostatku naše reči koja bi opisala ovu vrstu dizajna upotrebiću reč pattern (šablon, šara, mustra, ustrojstvo, predložak, dezen… Lepote maternjeg). U engleskom ova reč ima značenje nečega što se ponavlja iznova, ima neku svoju unutrašnju pravilnost. Nisam sigurna, i do sada nisam uspela da pronadjem srpsku reč (a da opet nije germanizam) koja bi mogla da isprati celokupno značenje pojma. Ukoliko neko zna nešto više o tome volela bih da me ispravi, ili doda predlog u komentaru!

Da, volim šarene dezene. Volim da sve što nabavim ima cvetiće na sebi, liščice, tufnice, razne boje! Nebitno da li je reč o detaljima za kuću, četkici za zube ili haljini.

Zašto ne napraviti neki svoj? Upitala sam se jednog dana. Kompjuter imam, tablu za crtanje, programe, internet, dobru muziku, akvarele, papire, četkice, mirnu ruku i Kalemegdan prekoputa za inspiraciju.

Uhvatila sam i trenutke slobodnog vremena. Prosto je došlo vreme kada sam nekako morala da se pozabavim kreativnim stvarima, kanališem potisnutu energiju i uradim nešto za sebe.

 

DSC_0459

Inspiracija!

Prvo je krenulo studiranje celog procesa izrade. Nakon savladanog osnovnog dela, opredelila sam se za slikanje akvarelom umesto rada u Ilustratoru, jer mi se dopao lični dodir, sitne nesavršenosti, curenja boje, tektura koju papir i voda u dodiru ostavljaju iza sebe! To je bilo to!

 

Skice su krenule da se nižu. Iz dana u dan sve ih je bilo više. samim tim i više mogućnosti za pravljenje različitih paterna!

Inspirisana prolećem, fascinacija buđenja prirode je dovela do toga da moram odreagovati na nju. Ako ne umetnošću, onda dizajnom i ilustrovanjem svega!

Deo, po deo, nastajale su male zabeleške, rađene akvarelom na A5 papiru, poređane van nekog posebnog reda, bez neke umetničke vrednosti ili cilja, čisto subjektivno – emotivna vredna stvar.

Neki su bili detaljniji, na nekima sam dopuštala da se boja sama prirodno sliva…

DSC_0453.

DSC_0623-3.jpg

Na red je došlo i moje bilje iz saksija

Kako izgleda patern koji nastane iz ovakvih elemenata? Evo ovako :

saksije

Gotov dezen!

Radni dani ispred monitora su prolazili, sati i sati skiciranja, skeniranja ilustracija, razdvajanja u Ps-u, poigravanje sa varijacijama u položaju, obliku, veličini, boji pozadine, dok ne dođem do željenog rezultata. Nije nimalo lak posao, iziskuje vreme, dosta koncentacije, a i smisla za lepo (jedan pogrešan klik, i vraćanje koraka unazad…).

Nisam se požalila nijednog trena! Svaki utrošeni sat mi je bio dragocen na ovom putu i zahvalna sam. Uspela sam da neopterećujuće priđem nekom kreativnom procesu. Napravila sam pauzu od one druge vrste slikarskog stvaranja i onako dečje, s radošću, pristupila ovome.

Onda sam krenula da razmatram opciju iskoristivosti samih paterna i njihovu primenu na proizvod.

DSC_0687

Dnevnici su spremni!

DNEVNIK!

Naravno, jer volim da zapisujem misli i ono što mi se dešava. Jer često zabeležim ono što mi se učini bitnim, poput detalja sa putovanja, srećne momente koje ne želim da zaboravim, ili tužne periode života koji takođe zaslužuju svoje stranice! Imam niz dnevnika iz detinjstva poređanih na polici u svojoj staroj sobi! Stranice prepričavanje rođendana, prvih ljubavi, biografija nastavnika, kako sam preživela jedva osetne zemljotrese i dočekala treći milenijum…

Kasnija potreba za pisanjem je prerasla u prenošenje crteža u svet dnevnika. U jednom trenutku neki su postali i javni, kasnije su izašli iz okvira korica.

Želim da obradujem i ostale svojim dezenima! Dnevnici su sada tu i mogu ulepšati svačiji dan!

DSC_0016.JPG

Jedna mala botanička kolekcija za sve nas ljubitelje prirode!

Na ovoj fotografiji ću ilustrovati gorepomenuti način na koji nastaje jedna korica ovih blokčića!

 

proces

Od skice do gotovog proizvoda!

DSC_0721

U svom izvornom obliku!

DSC_0494.jpg

Spremni da postanu neciji!

DSC_0734-3.jpg

Bulke!

DSC_1140.jpg

Dnevnik inspirisan baletom!

DSC_1345.JPG

Svako zapisuje nešto, da li su to planovi rada, ciljevi u kilogramima, spisak za pijacu, brojevi telefona, krokiji sa ulice, ili beleške na predavanjima…

Zbog drugačijih afiniteta napravila sam dnevnike i sa linijama i bez njih. Poseduju kvalitetnu štampu dezena na tvrdim koricama, zaobljenih ivica. Korice su mat plastificirane i otporne na habanje, što znači da će dugo trajati i trpeti razne uslove u kojima se mogu naći. Imaju i lastiš u boji koji će čuvati blokčić od tuđih pogleda, ili samo od slučajnog otvaranja.

DSC_0461-2.jpg

Jer neko voli da crta, kolažira, ili samo ne želi da ima granice na svojim stranicama!

Sve dnevnike možete pronaći na mojoj Facebook stranici pod nazivom Dear Diary notebooks (kliknite ovde), uključujući tačne dimenzije, preostale komade, detaljne informacije o papirima i ceni, najave o narednim izdanjima. Slobodno me kontaktirajte ukoliko imate neka pitanja, porudžbine ili želite saradnju! Možete nas zapratiti i na Instagramu (kliknite ovde).

Jer… napisana reč je često jedino materijalno što ostaje iza naših uspomena na neke periode.

Zato pišite!
Zapisujte svoje planove, misli, ideje, priče, crtajte, žvrljajte, piskarajte, bojite…

Ne dozvolite da život prolazi mimo vas!

DSC_0712

I za kraj, posadite makar mali deo nečega, učinićete mnogo za svoje okruženje, bilo da se radi o sobnom cveću ili drvetu u dvorištu!

DSC_0684

Od ovoga do velike biljke! Nikad se ne zna, možda vas natera na nešto kreativno i inspiriše kao što je mene!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.