Canon AE-1 i procurela svetlost na film, LIGHT LEAK

Ok. Uzeli ste novi aparat po jako pristupačnoj ceni.

Srećni ste jer je to možda vaš prvi i jedini analogni fotoaparat, nemate baš nekog preteranog iskustva u odabiru i proceni. Čuli ste dobre recenzije, pogledali fotografije na internetu, a možda je samo jedan u nizu drugih, ali ipak želite da punite police ovim lepotanima, izvodite ih u šetnje i pravite eksperimente gde uvek naučite nešto novo o samom aparatu, filmu, sočivu i naravno o sebi.

Na šta bi trebalo obratiti pažnju pre kupovine?

Da li radi blenda, da li se podiže zavesica, ogledalo, da li se vratanca zatvaraju, ručica za premotavanje filma, da li radi dugme na donjoj strani tela za oslobađanje dela gde je negativ namotan, da li imaju vratanca za bateriju, i da li je crni penasti sunđer oštećen.

Ukoliko sve navedeno funkcioniše, poslednje i nije toliko strašno. Da, ako se sanira pre ubacivanja filma.

Na primerima poleđine aparata vidimo gde bi sve trebalo da se nalazi sudjer.

DSC_0725ffDSC_0726g

Znači, oko vratanaca: gore i dole, i sa desne strane gde se previjaju vrata fotoaparata, kao i na samim vratancima. Jako je bitno izolovati svaki deo jer uvek postoji mogućnost da se pri najmanjem habanju sunđera svetlost propusti na vaš film, a to niko ne želi da mu se desi.

Zatim okrenuti prednju stranu aparata i skinuti objektiv. (On se skida jednostavnim navrtajem poslenjeg prstena do tela) Videćete da tu, u mom slučaju, još uvek postoji sunđer, nisam baš sigurna u kakvom stanju, ali je takođe neophodno da bude nov, i nepropustiv. Svetlost uvek nađe svoj put!

 

Dok to radite, bitno je da uklanjate ostatke suđera adekvatnim predmetima uz korišćenje alkohola. Moj je, jako lepo očišćen od strane prodavca, koji vam često, prilikom kupovine, neće napomenuti ovaj nedostatak.

Napravljen je eksperiment gde možete videti kolika su oštećenja na fotografijama napravljena upravo nedostatkom adekvatnih sunđera. Neki delovi filma su imali sreće, neki pak nisu. Nekome ovakve stvari budu simpatične, pa ih namerno izazivaju, meni se lično nije dopao rezultat, pa ću tim pre rešiti problem.

Sunđeri se mogu poručiti preko Ebay-a. Dok problem efikasno mogu rešiti i podmetači za miš i lepak ukoliko ste više za DIY varijante. Postoji i opcija gde odnesete aparat u stručne ruke kod čika Miše na Zelenjak.

Nekoliko primera fotografija uz propust svetlosti na Canon-u AE 1.

 

00000028

Canon AE 1, Kodak color plus, 200

 

00000007

Canon AE 1, Kodak color plus, 200

 

00000022

Canon AE 1, Kodak color plus, 200

 

00000005

Canon AE 1, Kodak color plus, 200

 

 

Takođe bih ubacila i primer sa fotoaparata Sigma SA 300, kod koga je svetlost dopirala kroz prozor na vratancima filma, pa sam ga rešila jednostavnim zatvaranjem crnom izolir trakom. Ionako je služio samo za očitavanje marke i osetljivosti filma, a to ipak može i da se zapamti, zar ne?

 

Sigma SA 300, Dm Paradies, Wien

 

Sigma SA 300, DM Paradies, Wien

 

Da li ste vi imali sličnih iskustava?

Da li vam se dopao produkt neplaniranog svetla na vašem filmu?

Ukoliko sam nešto propustila ili pogrešila slobodno me ispravite.

U linku je primer sa Jutjuba koji objašnjava čitav proces zamene sunđera koji će to opisati mnogo bolje nego ja.

 

PS. Nije bio eksperiment, previdela sam ovaj nedostatak aparata. Ne želim da se to desi i ostalim zaljubljenicima u analognu fotografiju.

Srećno fotografisanje.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.